Venöz Ülser

Ayak bileği çevresinde ve diz altındaki bacakta oluşan bir yara tipidir. Varis yarası da denmektedir

Halk arasında ise bacak yarası diye geçmektedir. İyileşmesi uzun sürek, iyileştikten sonra tekrar eden ve oldukça zor şekilde iyileşen yaralaradır. Hastalık 45 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülmektedir.

VENÖZ ÜLSER YA DA BACAK YARASI NASIL OLUŞUR?

Yerçekimi etkisiyle vücudumuzda aşağıya inen kanı kalbe tekrar gönderen damarlarımız toplardamarlardır. Toplardamarlarımızın içerisinde, aşağı inen kanın tekrar kalbe gitmesi için yardımcı olan küçük kapakçıklar bulunmaktadır. Toplardamardaki bu kapakçıkların dokularının bozulması ile kan aşağıya doğru iner. Toplardamarlarda pıhtı ve bası oluşur, toplardamarlar tıkanır. Kan rahatlıkla yukarı çıkamaz ve bacağın altında kan göllenmeleri olur. Zaman içerisinde kan basıncına dokular dayanamaz ve bacakta yaralar açılmaya başlar.

Kısaca Venöz Ülser yarası, toplardamar tıkanıklığından meydana gelmektedir. Sürekli kanın bacak içerisinde göllenmesi o bölgedeki derinin rengini değiştirir zaman içerisinde de yaralara sebep olur.

 

VENÖZ ÜLSER RİSK GRUBUNDA OLAN KİŞİLER KİMLERDİR

Aşırı Kilo fazlalığı olan kişiler
Şeker Hastaları
Yüksek Tansiyon olanlar
Böbrek yetmezliği olanlar
Kalp Yetmezliği olanlar
İleri yaştaki kişiler
VENÖZ YETMEZLİĞİNDE YARA BAKIMI / VENÖZ ÜLSER VE YARA BAKIMI

Venöz ülser yarası yara çeşitleri içerisinde geç iyileşen yaralar sınıfına girmektedir. Bilekte ve bacaktaki yarayı oluşturan tıbbi sebeplerin tedavi yoluyla ortadan kaldırılması ve belli aralıklarla hijyenik bir şekilde pansuman yapılması ile yaranın iyileşmesi açısından gerekli olan iki unsurdur.

Venöz Ülser yara pansumanı hijyenik şekilde yapılmalı, yaranın enfeksiyon kapma riski ortadan kaldırılmalıdır. Yara Bakımı, Venöz yetmezlik tedavisi ile birlikte eş zamanlı yapılmalıdır. Yara bakılmadığı takdirde kemiğe kadar ilerler ve kemik iliği iltihaplanmasına sebep olur. Kemik iliği iltihabı oluştuğunda, yara üstten kapanmış gibi görünse de yine açılır ve hastanın yaşam kalitesine aşağı çeker.

Yara oluşmadan Varis çorabı giymek çok önemlidir. Venöz Ülser risk grubundaki kişiler Varis çorabına a da bandaja ekstra önem göstermelidirler.

YARA BAKIM TOZU ( ZEOPER YARA TOZU ) NEDİR?
Yara bakım tozu’nun etkin maddesi Clinoptilolittir. Yanardağ lavlarının soğuması ve volkanik kaya halini almasıyla oluşmuş bir mineralidir. Yara bakım tozu kesinlikle kimyasal ve kortizon içermez tamamen organik mineraldir.

Venöz Ülser yara bakımı hakkında uzmanlarımızdan bilgi almak için bize ulaşın.