Egzama Tedavisi Nasıldır?
Egzama hastalarının aklına gelen soruların başında "Egzama nasıl tedavi edilir?" gelmektedir. Egzamayı ortaya çıkaran alerjen madde, stres gibi net bir sorun varsa öncelikle bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Kimyasal maddeleri, kozmetik ürünlerini ve ciltle teması olan her türlü temizlik ürününü dikkatli kullanmak gerekmektedir. Günlük hayatta kullanılacak ürünlerin egzama için uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bunların dışında egzamanın oluşmasını engelleyen ya da oluştuktan sonra hastalığı tamamen yok etmeye yönelik bir tedavi bulunmamaktadır. Bunun yerine semptomatik tedavi uygulanır. Çeşitli kremlerle ve ilaçlarla kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar gibi semptomların azaltılmasına yönelik tedaviler uygulanarak hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir ve enfeksiyon gibi durumların önüne geçilebilir.Cildin kuruyup çatlamasını önlemek ve hasar görmesini engellemek için cilt nemlendirici kremler ya da cildi güçlendirecek krem ve losyonlar uygulanabilir. Cilt yüzeyindeki kaşıntı ve kızarıklığa yönelik olarak steroid içeren bazı kremler kullanılabilir. Lokal olarak uygulanan kremlerden verim alınamadığı durumlarda ise oral yolla veya damar yoluyla kortikosteroid uygulanması ve fototerapi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Çatlağa bağlı enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik, kaşıntı içinse antihistaminik kullanılarak tedavi sağlanabilir.
Egzama Nasıl Geçer?
Egzama, basit bir hastalık gibi görünse de oluşturduğu kaşıntılarla hastaya rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini düşürebilen bir hastalıktır.Cildi kurutabilecek soğuk havalarda, dışarı çıkmadan önce cildin nemlendirilmesi özellikle kış aylarında ortaya çıkan egzamanın önüne geçmede etkili olabilir. Bununla beraber yalnızca kış aylarında değil, cildin nem dengesinin her zaman korunması gereklidir. Örneğin, banyo sonrasında sabun ve duş jellerinin oluşturabileceği kuruluğu engellemek için cilt nemlendirilmelidir.Cildin nem dengesini koruması için su tüketimi de önemlidir. Yeterince su içilmesi ve sağlıklı bir beslenme düzeninin korunması birçok hastalığın önlenmesine katkı sağladığı gibi egzamayı kontrol altında tutmaya da yardımcı olur.Egzamayı önlemek için tozlu yüzeylerle ya da zararlı kimyasallarla temasın minimuma indirilmesi tavsiye edilir. Bunun için işi gereği ya da çeşitli sebeplerle bu tür maddelerle sıkça temas eden kişilerin eldiven takması gerekir.Egzama oluşmuşsa, hastaların yukarıdaki önlemlere uymaya devam etmesinin yanında bazı ek tavsiyelere uyması da gerekebilir. Örneğin, ciltte tahrişten kaçınmak ve çatlak oluşmasını engellemek adına, egzama görülen bölgeler kesinlikle kaşınmamalıdır.Doktorun önerilerine titizlikle uyulmalıdır. Oral yolla alınması gereken ilaçlar ya da cilde sürülmesi gereken kremler, doktorun tavsiye ettiği miktar ve sıklıkta kullanılmalıdır.Erken teşhis için hastalık yayılmadan ve ilerlemeden doktora gidilmelidir.
Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?
Stres, en yaygın görülen egzama tetikleyicilerinden biridir. İş, aile veya kişilerin kontrolü dışındaymış gibi hissettiren diğer günlük durumlardan kaynaklanabilir. Stresin nedenini ve egzama ile ilişkisini anlamak, hastaların bu durumu nasıl yöneteceğini ve önleyeceğini öğrenmesine yardımcı olabilir.Egzaması olan kişiler, stres seviyesini azaltmak ve egzama semptomlarını önlemek için yaşam tarzında bazı değişiklikler yapabilir. Düzenli uyumak, rahatlatıcı egzersizler yapmak, doğru beslenme düzenini oluşturmak, hobilere zaman ayırmak gibi pek çok değişiklikle strese bağlı egzama belirtileri azaltılabilir.Yeterli uyku, stresin azalmasına yardımcı olsa da cilt kaşındığında uyumak zor olabilir. Bu durumda hastalar, doktor kontrolünde yatmadan önce bir antihistamin alabilir. Bu tür ilaçlar kaşıntıyı hafifletebilir.Yürüme, yüzme, tenis gibi spor aktiviteleri ve egzersizler, genel olarak stresin azalmasını ve kişilerin iyi hissetmesini sağlayabilir. Bununla birlikte ter, egzama için bir tetikleyici olabilir. Bu nedenle antrenmandan hemen sonra soğuk veya ılık duş alınması faydalı olabilir.
Saçtaki Egzama Nasıl Geçer?
Kafa derisi egzaması ya da seboreik dermatit için bir tedavi yoktur ancak ilaçlar semptomları azaltmaya ve önlemeye yardımcı olabilir. Tedavi için öncelikle egzama tipinin belirlenmesi gerekir. Tahriş olmuş kaşıntılı saç derisi semptomları genellikle ilaçlı kepek şampuanı ile azaltılabilir. Bu şampuanlardaki kimyasal içerikler, haftada iki veya üç kez kullanıldığında iltihabı hafifletmeye ve pul pul dökülen deriden kurtulmaya yardımcı olabilir. Tahrişi yatıştırmaya ve pullanmayı durdurmaya yardımcı olmak için salisilik asit, çinko, resorsinol, ketokonazol, selenyum sülfür gibi bileşenleri içeren topikal kremler, merhemler veya spreyler de uygulanabilir.Şiddetli kafa derisi egzaması varsa, bu ilaçlardan daha güçlü dozlar içeren ürünler veya kortikosteroidler, siklopiroks, sulfasetamid sodyum gibi diğer bileşenleri içeren ilaçlar da reçete edebilir.Saç derisinin nemli tutulması da önem taşır. Saç derisindeki cilt de tıpkı vücut gibi neme ihtiyaç duyar. Nemlendirici ürünler, saçlar ayrılarak ve cilde masaj yapılarak kafa derisine uygulanabilir.
Egzama Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Egzama nedeniyle meydana gelen kaşıntı için soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Temiz bir havlu ya da el bezi soğuk suya batırıldıktan sonra nemli kalana kadar sıkılır. Bez, kaşıntılı cilde uygulanır. Kompresin ardından cilde nemlendirici kremler uygulanabilir.Bunun dışında kaşıntı için aşağıdakiler yapılabilir:
Düşük pH'lı cilt temizleyicileri kullanmak
Kaşıntı tetikleyicilerini belirlemek ve bunlardan kaçınmak
Cildi kaşımak yerine sıkıştırmak ve deriye hafifçe vurmak
Yumuşak, nefes alabilen, doğal giysiler kullanmak
Çıplak ayakla çimlere basmaktan, plastik sandalyelere veya sert halı ve döşemelere oturmaktan kaçınmak
Seramid içeren bir merhem veya kremle gün boyunca sık sık cildi nemlendirmek
Islak sargı tedavisi
Egzama Olanlar Ne Yememeli?
Gıdalar, egzama ile doğrudan ilişkili olmasa da hastalığın semptomlarını tetikleyebilir. Hastalar, özellikle alerjisi olan ya da hassas olduğu bir gıdayı tükettiğinde daha şiddetli semptomlarla karşılaşabilir.Alerjiye en yaygın neden olan bazı gıdalar şu şekildedir:
Süt ürünleri
Yumurta
Soya
Fındık
Koruyucular ve suni bileşenler içeren yiyecekler de semptomları şiddetlendirebilir. Margarin, işlenmiş gıdalar ve fast food gibi trans yağ oranı yüksek besinler, bu yiyeceklerden bazılarıdır.Şeker oranı yüksek yiyecekler de egzama alevlenmelerini tetikleyebilir. Şeker, iltihaplanmaya neden olabilen insülin seviyelerinin yükselmesine neden olur. Tipik olarak şeker oranı yüksek olan ürünler şunları içerir:
Kekler
Bazı kahve içecekleri
Gazlı içecekler
Tatlılar
Hamburger gibi fast food ürünleri