Dekübitüs Ülser

Uzun süre sırtüstü, yüzüstü veya yan yatma sonucunda oluşan yaralara yatak yarası denir.

Genellikle yaşlı hastalarda görülür. Hastaların %70’inden fazlası 70 yaşın üzerindedir. Yaşlı hasta bakımı oldukça zor ve dikkat gerektiren bir konudur.

Yaşlılık dışında risk faktörleri ise nörolojik bozukluklar, kronik gıda yetersizliğinden dolayı yatağa düşme, hareket edememe ve kanser gibi çökertici ve ağır hastalıklardan dolayı yatakta uzun süre kalma durumlarıdır. Yoğun bakımda da bası yaraları oluşma olasılığı çok büyüktür.

Uzun süre yatmaktan dolayı doku hasarları meydana gelir ve ciltte oluşan yara, kemiğe kadar genişleyip derinleşerek hastayı ve yakınlarını oldukça zor koşullarda yaşamaya zorlar.
Yatak yaraları, yatan hastalarda sıkça oluştuğu gibi basıya uğrayan her vücut bölgesinde oluşabilir.

1 ile 6 saat arası yatak basıncına ya da sürtünmeye maruz kalan her kişi de bası yarası oluşmaya başlar. Basıncın dokuyu etkilemesi oldukça kısa bir sürede gerçekleşir. Basınç ülseri belli bir bölgede oluşurlar.

  YATAK YARASI OUŞMAMASI İÇİN NELER YAPILMALI?

YATALAK HASTA BAKIMI NASIL OLMALI?

Yatalak hasta için, yatak yarasını önlemede en etkili yöntem hastanın hareket ettirilmesidir.

Bu mümkün değilse hasta ikişer saatte bir 30 derece sağ – sol – yüzüstü ve arka üstü çevrilmelidir. Yüz üstü ve arka üstü çevrilirken hastanın, solunum probleminin olup olmadığına bakılması çok önemlidir.

Hasta yatağı (hasta karyolası) konusunda havalı yatak kullanımı veya ortopedik yatak kullanılması da bası yaraları için önem taşımaktadır.

Vücudun, kemik çıkıntılarının olduğu bölgelere çok dikkat edilmelidir. Herhangi bir kızarıklık görüldüğü takdirde o bölgedeki basıncın azaltılması gerektiği anlaşılmalıdır ve hasta hareket ettirilmelidir. Özellikle cildin temiz ve kuru olması önemlidir. Terin oluştuğu katlanan bölgeler ya da vücut sıvılarının oluşturduğu ıslaklıklar kesinlikle ph 5.5 temizleyicilerle temizlenmeli ve dikkatli bir şekilde kurulanmalıdır. Evde bakım, yara oluşumunu engellemede ilk sırayı almaktadır.Hastanın üzerine giydikleri ve yatağına serilen çarşaf her daim kuru ve hijyenik olmalıdır. Kıyafetleri çok sıkı olmamalıdır. Kıyafetlerin üzerinde düğme fermuar gibi batıcı malzemeler olmamasına dikkat edilmelidir.

Kıyafetlerin kolay çıkarılabilir ve sıhhi malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Bunlar yapılmasına rağmen yara oluşumu engellenemiyorsa o zaman da yara bakımına çok önem vermek gerekir. Hasta Bakımı ve yatan hasta bakımı hem bakan için hem de hasta için oldukça zor bir süreçtir. Doğru tedavilerin bulunması ve ivedilikle uygulanması gerekmektedir.

YARA BAKIM TOZU (ZEOPER YARA TOZU) NEDİR?
Yara Bakım Tozu’nun etkin maddesi Klinoptilolittir. Yanardağ lavlarının soğuması ve volkanik kaya halini almasıyla oluşmuş bir mineralidir. Yara bakım tozu kesinlikle kimyasal ve kortizon içermez organik bir mineraldir